Prostření svatební tabule.

Svatební tabule, jak ji správně prostřít?

Svatební tabule. Umíte ji správně prostřít?

Příklad svatební tabule.
Krásná svatební tabule.

Svatební tabule – kam pro inspiraci?

Jak správně prostřít svatební tabuli? Základem úspěchu je asi v každém případě jistý díl představivosti. Dnes, v době internetu, je to již o mnoho lehčí, množství inspirace najdeme zde. Ale je nutné si uvědomit, jemné rozdíly a nuance, v aranžérském ladění všech jednotlivých prvků. Počínaje šaty nevěsty a konče jednotlivými dekoracemi na svatební tabuli.

Jak uspořádat svatební tabuli?

Musíme si připomenout, že k celkovému dojmu přispívá tvar svatební tabule, ale i místnosti, ve které je umístěna. Jistě nyní namítnete, že těžko bude vše ideální. Ano, to je pravda, ale proč se alespoň nepokusit k dokonalosti přiblížit. Další podmínkou, kterou je nutno zohlednit hned na začátku příprav, je počet hostů. Každý z nich potřebuje určitý prostor, cca 0,6m. Stoly proto skládáme do tvarů písmen L, I, T, U, nebo klasického čtverce, dle dispozic prostoru sálu.

 

Jak je to s ubrusy?

Ubrus, kterým překryjeme celou tabuli, by měl na stranách mít přesah 20 – 30cm. Můžeme ho podložit měkkou podložkou, která zabrání posouvání ubrusu po stole, tzv. mutonem. Bílá barva podkladního ubrusu působí elegantně a k našemu tématu se velice hodí. Tento ubrus dále ozdobíme, menšími okrasnými ubrusy, ty se nazývají naprony.

 

Takle nějak má vypadat svatební tabule
Krásně prostřená svatební tabule.

Svatební tabule – jak na prostírání?

Při umisťování talířů, musíme zachovat následující skladbu. První je takzvaný podkladový talíř. Ten celou dobu leží na stole a vyměňujeme pouze různé typy talířů, které klademe na něj. Mezi talíře, vložte papírový ubrousek, zabrání klouzání a vrzání talířů. Na levou stranu umístěte talířek na pečivo. Na každý chod, samozřejmě použijeme nový.

Vzhledem k počtu chodů, by maximální počet příborů, které leží na svatební tabuli vedle sebe, neměl přesáhnout číslo čtyři. Příbory, které jsou umístěny, nejdále od talíře, použijeme jako první. Lícujeme je se spodním okrajem podkladového talíře. Vzdálenost mezi jednotlivými částmi příboru dodržujte cca 5cm. Dezertové příbory umístěte nad talíř, přičemž moučníková vidlička směřuje hroty doprava a dezertní lžička opačně. Rukojeti vždy směřují k ruce, která bude danou potřebu používat. Nožík na máslo, umístěte na talířek na pečivo. Jestliže budou v nabídce ryby, přidáme další speciální příbor.

Při prostírání sklenic, použijeme maximálně tři. Sklenku na víno umístíme u špičky hlavního nože. Uspořádáme je do trojúhelníku, nebo šikmo.

Jmenovky mají své místo, nad moučníkovou vidličkou. Slánky, cukřenky a další dochucovadla, umístíme tak, aby byla vždy jedna sada na čtyři hosty.

 

A co dekorace?

Ke svatební tabuli, patří bohatá výzdoba z květin v teplých barvách, která je uspořádána ve dvojicích. Pamatujte na to, že požité barvy musí vždy k sobě ladit. To znamená, že květiny musí barevně „sedět“ k servisu, ubrusu a prostírání. Přitom je potřeba vyvarovat se požití příliš aromatických druhů. K dekorování dále používáme svíčky a ubrousky. Ubrousky použijte vždy látkové, způsobů jak je složit a naaranžovat je mnoho, k tomuto tématu se vrátíme v některém z dalších článků.

 

Napsat komentář